Maikel's Blog Over Wonen

Door de lampen het licht kwijt

9 oktober 2017 Maikel Bos 0 Comments

Heel vroeger hadden we droog hout en daar maakten we een vuurtje mee, wat zorgde voor warmte én licht. Twee onmisbare elementen, zeker nu het buiten kouder wordt en het aantal lichturen per dag snel afneemt. De juiste tijd om eens kritisch naar uw lampen te kijken.

Een lichtbron

Zo simpel als vroeger is het anno 2017 niet meer. Als je naar een lampenwinkel of -webshop gaat, is het moeilijk kiezen welke lamp het beste staat bij je interieur. Eenmaal een lamp uitgezocht, ben je nog niet klaar, er moet namelijk nog een passende lichtbron in.

De juiste fitting

De lichtbron kan een gloeilamp, spaarlamp of LED-lamp zijn. Ongeacht je keuze, moet je eerst kijken welke fitting je lamp nodig heeft. Er zijn verschillende soorten fittingen, herkenbaar aan de schroefdraad aan de buitenkant, twee pinnen aan de onderkant, of kleine pinnen aan de zijkant. Elke lamp heeft zijn eigen systeem.

De grote schroefdraad

De E27 fitting is het meest gebruikelijk, dit is een schroefdraadfitting. Deze fitting heeft een diameter van 27 millimeter. Inmiddels heeft de schroefdraadfitting ook een kleine variant, deze fitting heeft een diameter van 14 millimeter.

De kleine schroefdraad

De E14 fitting is speciaal ontworpen voor kleine lampen, zoals een bedlampje, de kleine lampjes in kroonluchters of in de afzuigkap. Deze fitting is er in verschillende wattages, zodat er voor elke lamp een geschikte variant is. Ook is er keuze genoeg wat betreft soort licht, zo zijn er bijvoorbeeld de kleuren warmwit, koudwit of RGB. RGB staat voor ‘rood’, ‘groen’ en ‘blauw’, met RGB-lamp kan je de lamp in elke gewenste kleur instellen.

Previous Post

Next Post